Google+

oleh: erna Puding Kastad

Puding

Simple custard pudding


Created on : 10-04-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi erna




Bahan-bahan ( 20 cm )

  • 1 cawan tepung kastad
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan jagung dalam tin
  • 5 cawan santan
  • sedikit garam

Cara-cara

  1. Blend jagung. Kemudian masukkan semua bahan-bahan di atas. Kacau sampai sebati
  2. Masak di atas api yang sederhana. Sambil dikacau sehingga berkilat
  3. Masukkan ke dalam loyang
  4. Bolehlah dipotong apabila puding telah sejuk








Laporan Masakan Bergambar (16)

Faten_s000
07-10-2006
dh buat:)
Laporan oleh: nufa
Puding1
18-02-2007
senang n sedap. kalo bg yg x suka memanis sgt cam i ni kurangkn ler gula tu skit. baru wat td.
Laporan oleh: shyeye
Img_0088
28-01-2008
errmm!!wala..cubaan resipi ketiga untuk hujung minggu lepas..hihihii..berjaya lagik..mesti mak sya terpaku klau tau saya bleh buat kuih2 kat sini..tp tersangatla manis tuk saya..lain kali buat nak kurangkan gula..anyway, thanks tuan punya resipi..
Laporan oleh: cik meenah
Puding_kastad
29-07-2008
lum keras dh potong.. hehe
Laporan oleh: fanoriza
Puding
29-08-2008
puding yg telah d marblekan dgn sesuka ati jek...ampooon yer..mmg sedap & senang..TQ
Laporan oleh: Aziemas
P2130577
13-02-2009
erna... tolong kita... kenapa kita lembik kena makan dgn sudu :( kenape yek? banyak air ker??
Laporan oleh: scopio84
Puding_kastard
06-05-2009
Salam Erna..guna rcp ni hanya guna 4 cawan santan..thanks 4 sharing
Laporan oleh: as75
Kuih3_004
10-08-2010
baru je buat utk minum ptg ni...sedap & lembut, next time buat kena kurangkan air.
Laporan oleh: rohaya1710
P1030226
02-02-2011
dah 2 kli wat,sya wat 2 wane.sdp.
Laporan oleh: Mariani(KT)
Dscn5352
23-05-2011
Tqvm erna..senang nak buat, rasa memang lemak dan sedap...cuma saya kurangkan gula dan air dan gula ikut laporan-laporan yang ada tu...^_^
Laporan oleh: sue_ginola
Dsc06530
21-06-2011
dh byk kali wat..baru nih anto..sedap! mekacih:)
Laporan oleh: k.zila66
Puding_kastard
25-09-2011
ini yg sy buat smalam...sedap..p mslhnya lembik skit...knape ek? pas dia sejuk, sy msk dlm peti ais..sbb tu ker?
Laporan oleh: umiecute
Dsc08708
05-01-2012
wat lagi...mmg sedap sgt2..tq erna..
Laporan oleh: k.zila66
Photo0092
23-03-2012
thanks 4 da recipe. sedap dan secukup rasa.
Laporan oleh: mamisu
Foto0516e001e001
06-04-2012
salam erna trma ksh ats rspi ni.. sy bt 1/2 adunan je gna susu cair 1 cwn + air bg ckup sukatan, gula 3 sb sdap hb n ank2 ska.. tp lmbut skit.. pas ni kna bt lg la
Laporan oleh: Norriyah
Img_3957
22-04-2013
beronak liku tul nk wat neyh..ane xnye, mule2 lembik, sy kukus plak..tp da lme kukus pn stil lembik..sudahnye, sy masak alek x smpai 5 min dah likat..baru sjukkn alek..hah, jd pn!alhamdulillah..best n sedap!resepi mmg ikut 100%..>.<
Laporan oleh: pi3r4w

Komen (104)

25-09-2006, nita komen :

memang sedap sb selalu buat klu ada masa free cuba jgn tak cuba .............


26-09-2006, ellie komen :

nk lagik sedap, mkn ngan susu cair letak coctail..sedap...dah penah buat...tp pudding dia kite x letak jagung..


07-10-2006, nufa komen :

mmg bes wat buke pose..thnx!


07-10-2006, erna komen :

welcome nufa.. happy boleh tengok gambar puding nufa sekali..tq


26-10-2006, binxz komen :

santan bleh ganti dengan sus cair tak?


06-11-2006, irose komen :

susu cair pun blh. sy guna full cream milk (susu kotak) je.. pun sedap jugak.


08-11-2006, norhasimah komen :

Salam buat ahli-ahli myresipi....1st login, bagus juga dapat belajar sikit-sikit....


16-11-2006, jane1209 komen :

salam buat semua.jane dah cuba resepi kat atas tu semalam..yam..yam..memang enak sekali! cuma jane masukkan sedikit backing powder (nak buat kembang ckit) anyway, thanks 2u...


17-11-2006, dagang komen :

i nak cubalah...selalu kalau nak makan puding jagung mintak kakak buatkan...sekarang ada resipi nie boleh cuba buat sendiri..tq nufa..


12-12-2006, eqynr komen :

x jadik pun, lembik n terlalu manis... sukatan dah betul...huhu


12-12-2006, me,myself komen :

kalu ganti ngan susu cair..kuantiti dia sama byk ke ngan santan..tak cair sgt ke...tak tau ler...bru nak belajar..ekek


28-12-2006, norasaid komen :

esok baru nak cuba


07-04-2007, Manimalah komen :

It's turned out real good.I'm so happy.Thank you so much.


24-06-2007, azzurika komen :

ingin lah nak try...tggu lah ada mase nanti....


03-07-2007, Albuaya komen :

Macam mana kita nak tahu puding tu nak likat ke belum dan macammana rupa nye. Saya kalau buat selalu nya tak jadi drpd jadi. haru betul


03-07-2007, Albuaya komen :

Macam mana kita nak tahu puding tu nak likat ke belum dan macammana rupa nye. Saya kalau buat selalu nya tak jadi drpd jadi. haru betul


08-08-2007, mama_myvi komen :

albuaya.... kalau kacau2 dah berat & berkilat jer... camtu ler dah likat... kacau jgn brenti... gerenti jadik punyerlah...


09-08-2007, Nuryz komen :

kalau mkn puding ni dgn kuah guna susu cair & campur dgn buah2 campur dlm tin tu lg sedap..lg best kalau sejukkan


20-08-2007, aziee komen :

klu nak tukar santan dgn. susu pekat @ cair boleh tak...klu boleh berapa cwn pulak susunya


16-09-2007, nufa komen :

erna...kte wat lg td..tp cm lembik la....npe ek?


17-09-2007, bettycun komen :

lembik tu kalu kastard kureng..


18-09-2007, ibu_ayuni komen :

kita buat puding nie slalu jadi lembik....tapi nk try resepi nie lah


25-10-2007, tia amelda komen :

memang sedap. kalau ada resipi lain jom kongsi lagi ok


05-11-2007, dagang komen :

i cuba semalam,tapi tak guna santan sb takda so gantikan 1/2 tin susu pekat dan 3 cawan air...ok sedap juga..


09-11-2007, mamalestari komen :

Bagus juga ada my resipi website sebab teragak nak buat puding jagung teringat resipi arwah ibu saya. ulangkaji dlm web ini. t.kasih....


27-11-2007, labu_permai komen :

alahai.....geram la saye. saye dah buat & bubuh lebih kastard & kurangkan santan, puding tu still lembek jugak. tak cukup pejal utk dipegang pakai tangan. Boleh sape2 kasi tau ape sebab nye tak? Tp, rasenye sedap. saye jadikan puding dalam cawan, so makan pakai sudu.


19-12-2007, Aziemas komen :

Memang sedap, selalu wat lembik, kena pakai sudu, ikut resepi ni jadi ok,wat dalam acuan kecil2 ok jg,sng anak2 nak makan. TQ


09-01-2008, adzirah komen :

erm. nampak macam sodap tu. insyaallah ada masa nak buat jugak. thanks


16-01-2008, bai komen :

first time nak buat..... nak tahu kalau 5 cawan santan pekat 1 biji kelapa cukup ke .


27-02-2008, haliabara komen :

saya dh buat..sedap, tp tersgt la manisnya..so next time kena kurangkan gula..apa2 pun thanks erna sbb resepi ni simple tapi sedap.


25-04-2008, su7 komen :

5 cawan santan 2,gne santan pekat yg jual kt sprmrket ke?x lewh gne sntan sndiri wat ke??....klo kte pki santan sendiri blend nk gne kelapa bape byk ar???


17-05-2008, kathy_cyclops komen :

dah wat hari 2 tapi xsmpat nak snap r sbb kwn2 dtg trus diorg cari dessert dlu..hu3..tapi sayewat kurg skit mnis 2 sbb wat kuah kastard..sdp sgt..n gna cream corn...jgungg dia rase sgt2...


10-06-2008, Saba_semut komen :

cam best jewrk.. Care2 pun senang.. leh try nih! hihihi.. dr kuar merayap x tau ape.. baik belajar memasak... :)


11-06-2008, malif komen :

saya memang suka resepi puding...saya nak cubalah ...TQ


12-06-2008, ainsalsabila komen :

sy nak try wat esok ....


13-06-2008, zainon komen :

satu satunya puding yang kami sekeluarga amat suka menikmatinya


26-06-2008, rosmiyati komen :

favourite tu.... nak cubalah esok


21-07-2008, along Lina komen :

puding ni memang sedap dan tersangat la senang.semalam kak ipar adik dtg umah...x henti2 mkn bw p sek td...siap ustzh2 mintak resepi


25-07-2008, zueadna komen :

simple ekkk..resipi nih...besok nak try la...


31-08-2008, shafea komen :

salam nampak sedap ingat bln posa ni nak buat,, xyah gi beli kat pasar rmdan lg..


01-09-2008, noraida komen :

ass erna tadi aida cuba resepi u alhamdullilah jadi dan sedap.buat berbuka ruma adik ipar .aida jadikan 2 warna asal dan hijau menarik sekali tq


06-09-2008, mama hanadz komen :

Insyaallah, nak cuba buat blik keje nanti, utk buka posa.... mesti anak2 suka.


16-10-2008, hafiza780 komen :

saya ahli baru kat sini....boleh cuba buat puding ni...hujung minggu ni hubby nak buat open house...so, boleh la try buat...


16-10-2008, hafiza780 komen :

nak tanya sikit la...tepung jagung tu sama tak dengan tepung kastad?


16-10-2008, sunkist komen :

hai hafiza, tepung kastard dgn tepung jagung tak sama. tepung kastard dibuat dr tepung jagung, gula & powdered egg tetapi tepung jagung lak dibuat dr dried corn yg telah direndam terlebih dahulu. kalau nk beli tepung2 ni, tgk dulu label kt depan tu.. ada tulis custard powder ataupun corn flour.. hope this helps..


18-10-2008, hafiza780 komen :

terima kasih ye sunkist pasal info tu...saya ingat boleh la campur masa buat puding kastad tu....


28-10-2008, abby_3483 komen :

AB dah wat 3 kali. first tym wat lembik sket tapi CHEDAP.. 2nd tym wat kurangkan sket santan..maveles. potong pun cantik jew. 3rd tym,smlm,mertuaku berkunjung,wat dlm bekas cute-cute bentuk kerang. very the mabeles.. pak mertua siap tapau lagi.. cayalah!baby pun suker. kompom,kanku buat slalu... thanks erna


03-11-2008, aishahanuar komen :

dah cuba buat semalam,menjadi..x la manis sgt,terima kasih la kepada puan punya resepi ni..simple tapi yummy..heheh


10-11-2008, hafiza780 komen :

saya dah cuba buat puding ni...sedap...cuma saya kurangkan sket sukatan gula tu....


01-12-2008, valeris komen :

saya ni tak tau nak sukat guna cawan,actually cawan mcm mana yg ptt sya gunkan ek??kalo cawan penyukat tu saya ada tp dlm ml plak sukatan nya...1 cawan sma dgn brapa ml lak??hehe


22-12-2008, Apple_Putih komen :

apple dh wat puding ni...walllahhhh...sedap n menjadi... pdhl 1st time wat....hb puji.... valeris, apple guna cawan minum pagi tu utk sukatan


16-01-2009, atiedotcom komen :

br je lps wt puding ni, senang jer buat.. xtau ape rs eheh.. harap2 jd ler.. klo ok nnti upload gambo k..


10-02-2009, 025436 komen :

i dah try buat...memg simple n senang nak wat..yang paling penting sedap...


09-03-2009, sweetfondue komen :

nak try la cuba besok...ader kenduri sabtu ni..ntah menjadi tak..insyaallah...


02-04-2009, nurliza ismail komen :

resepinya simple saja, tentu sedapkan...nak cubalah weekend ni, nak masukkan dalam bekas kecil2 and letak jelly diatas, pasti menarik..


14-04-2009, azatiesayang komen :

askm erna...dh selalu buat. kuih emergency ni,klu2 ada tetamu dtg jamu kuih ni je.sbb selalu ada dlm ptsejuk & kuih talam marble resepi k.fida.Thanks...klu ada tetamu dtg tkde la kelam kabut,hubby pun suka!


06-05-2009, effariza komen :

mesti nak cuba!


03-08-2009, kakbesah komen :

salam.tpung kastard de berbagai jenis. ada yg perlu banyak air dan ada yg kurang.yg dalam peket air 3 je.bird custard boleh 4.


09-09-2009, bebeh komen :

saya lebih suka guna susu sejat tak kira apa brand, lebih sedap dan lemak berkrim. Nak lagi bagus guna yang low fat disamping itu boleh gak menghindari kegemukan...hehe bukan apa puding jagung memang sedap makin makan tak leh nak berhenti...


11-09-2009, norlinasamad komen :

selalu wat tp xjadi je.. nak try wat resipi erna lak..harap2 jadi.


14-12-2009, alia_fairygirl komen :

simplenyeeeeeeee


06-06-2010, Pretty_Cheffee78 komen :

akak dah pernah buat.....thnx 4 de recipe...


15-08-2010, shidaariffin komen :

nk wat ari ni..nk belajar..persedian tok kawen


08-10-2010, nur227 komen :

so simple sangat..n senag nak cari bahan... Tapi kalo santan 5 cawan dikurangkan kpd 3 cawan boleh tak?...Kalo santan diganti dengan susucair tau susu segar boleh tak?


14-10-2010, lan.wani komen :

tumpang tanya,kalau xnak pakai santan,tukarkan kepada susu segar boleh x??kalau pakai susu segar berape plak sukatanya??


17-10-2010, halia manis komen :

huuhuu... mmg best giler... mak kite da bertahun tak buat... smlm kite buat, licin... kite sukat pakai tin jagung tu je... mmg marvellous! emm...nak tambah sikit... lepas adunan likat tutup periuk & kecilkan api spt menanak nasi untuk beberapa minit...


18-10-2010, alialaylie komen :

dah buat mmg best cuma lain kali kena kurangkan gula tq ye tuan punya resepi...


20-10-2010, fluorin82 komen :

nmpk cm best.. nk gnti santan ngn susu cair.cmne sukatannyer ek?


24-10-2010, cik_fa komen :

mmg sedap...tq pd tuan punye resepi nie ;)


24-10-2010, cik_fa komen :

mmg sedap...tq pd tuan punye resepi nie ;)


14-12-2010, rbecca cookies komen :

tq...sedap sgt..cuma sya guna 4cwn je santan...


16-12-2010, Shahzaini komen :

Saya buat kurangkan santan tapi gantikan dengan susu cair. Lebih lemak dan kurang kalori... Sedap...


04-01-2011, tash komen :

saya dah try mudah,cepat n sedap...nyummm


05-01-2011, samieza_adam komen :

nk try la... sblm ni bt pkai resepi lain... tp x jdik... lembik


25-01-2011, kn240161 komen :

salam...kalau santan tu digantikan dengan susu cair boleh tak?


25-01-2011, sherrysally komen :

boleh ape x bolehnye kita buat dia....


01-02-2011, mat rahmat komen :

nk blend jagung tu brapa lama ea?...klw guna santan kotak nk tuang brapa cawan?


08-02-2011, shaliyana fasha komen :

5 cawan santan tu ...cne ek?? perah klape yg hat sbiji tu ke kak??? ke nak beli santan yg kotak punye?..mintak tips skit


16-02-2011, hanimm komen :

sapa yg jawab semua komen2 diatas ek?


15-03-2011, nizakmar komen :

saya da buat puding ni...sedap,guna susu cair je..hehe.tp sedap.thanks erna


21-03-2011, ijakrul komen :

baru wat semalam...memang senang n sedap...masuk dalam bekas kecil2. senang bawak g keje..thanks erna


26-03-2011, ira_05 komen :

nak tanyer, nak blend jagung sajer atau campur dgn airnyer sekali?


30-03-2011, iedazam komen :

nmpak mcm simple n sdp jap g nk try wt lah.....


06-04-2011, tina@88 komen :

sy dah try buat semlm..dah semlman letak dlm peti sejuk,tp still lembik juga.. knp ye?


15-04-2011, ummiata2 komen :

simple nt saya nak try wat ler...mintak halal nyer...


26-04-2011, atiey11 komen :

gula tu cam biasa la.mana2 reepi mmg saya slalu kurangkan. rasa manis2 buah baru sodap.


26-04-2011, hidayahzukkeri komen :

salam..nak tny santan 2 kalu dyh guna santan kotak mcm mana plak sukatan dia?


17-06-2011, lululily komen :

@hidayah kalau saya, saya tuang je kotak tu smua. tapi tengok saiz..kalau yang macam saiz susu UHT 1 liter tu better awak letak kurang dari separuh. Kalau yang 200ml tu letak semua pun xpe x) insya Allah..


20-06-2011, cieyda komen :

kalau xnak puding jd lembik, pastikan kastard td dimasak secukupnye, kacau sampai pekat.


21-06-2011, farrah sham komen :

mcm mn nk anta dgn gmbr??? erm kalo lebik kne msak agy la....sy pn wat gtu gak ritu.. ingt da masak.. pastu tuang balik dlm periuk.. masak smpai pekat.. da keraas


21-06-2011, syimma komen :

~ klik kt tulis lapOran sbelah pic tuan pnye resipi nie .. nnt bOle la farrah msukkn gmbr ..


27-06-2011, houri_kismet82 komen :

nak cubalah...ni kuih puding kegemaran saya...selama ni tau beli jer...xtau pulak senang nak buatnya...tq...


09-08-2011, aqish nur komen :

sdap ta. .


12-08-2011, jambu merah komen :

kuih puding adala kegemaran saya...nti nak cubala untuk juadah berbuka puasa.sample n mcm senang ja d buat tq..erna 4 u resepi.


17-09-2011, kazulianie komen :

tadi petang try buat..tp nape eh die jd lembik? sbb kacau xckup bekilat or sbb belum btul2 beku da potong?tp rs tetap sedap..just a bit sweet..nanti nk try wat lagi smpai bjaya :D


22-09-2011, norhaznitaazuhar komen :

semlm try tp lembik,x leh nk potong.last2 sy kukus n sejukkn,baru la blh potong.mgkn x likat sgt kot.apa2 pun thanks husband suka.


28-09-2011, butangbaju komen :

semalam dah cube wat..resultnye hb kate 10/10 terbaik katanye....hehehe trima ksh ye...resepi yg simple dan yg plg penting sedap.arigatogozaimass!!!!!!


05-11-2011, anakabahdanma komen :

baru siap buat... tak sabar nak rasa...


05-11-2011, Mr nice guy komen :

anak dara kot,,hehehehe


29-11-2011, Nesya komen :

Hye..mr nice guy,kalau nk gve komen tu bpada2 ye........... hye erna..nice u recipe thanks for share.


06-12-2011, anismax komen :

seeedapppp...tapi klu tmbah buah2 bleh x?


16-03-2012, Ismi ana komen :

Nape sy buat Ia jd lembik?..


13-06-2012, bungamatahari komen :

salam..sy dah bt..tp nape lembik erk?kena makan dgn sudu x leh potong..


21-04-2013, pi3r4w komen :

puding dlm peti ais..ase2 mcm jd lembik jgak je nnt..huhu.kjap je atas api sbb jagungnye mendak n hampir hangus..takut ade hangit plak nnt..sy lupe nk kaco sntiase..huhu


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu