Dihantar Oleh Pada 13 July, 2009
Kategori: 
Masa penyediaan: 
Hidangan: 5 org makan
Description

ni resepi utk wat BANCUHAN TEPUNG UTK SEMUA MAKANAN BERGORENG cam cempedak,pisang,ikan @ udang goreng bertepung. Rangup,yummy n mudah jer...

Share:
Bahan-bahan
  • 1 cawan Tepung Goreng Pisang Adabi
  • 2 cawan Tepung Beras Cap Tiga Gajah
  • Air suam secukupnya - utk bancuh tepung
  • Garam secukup rasa
  • Cempedak
  • Minyak utk menggoreng
Cara-cara
  1. Panaskan kuali & masukkan minyak (agak banyak).Biar sampai tenggelam bahan yang kiter goreng.Biar api agak besar. TIPS : Api yang slow akan menyebabkan minyak banyak meresap ke dlm bahan gorengan & watkan tak rangup dah...

    open-uri20151010-29872-10qfef3
  2. Campurkan kedua-dua tepung & garam.Bancuhkan tepung dengan air suam tadi sehingga bancuhan jadi bertali jatuhnya bila kita angkat dgn jari & agak2 pekat sesuai utk menggoreng.Jangan terlampau cair & terlampau pekat yer.

    open-uri20151010-29872-191k1p0
  3. TIPS : Tujuan gunakan air suam adalah untuk merangupkan bahan goreng n meringankan tektur tepung.Jadi minyak tak banyak meresap.Ini adalah rahsianya : AIR SUAM. Power jugak air suam ni punya penangan ek. keh keh

  4. Make sure minyak betul2 panas dulu.Pastu gorenglah cempedak ni hingga garing.Jika ada yang bercamtum time goreng tu,pisahkan 1-1.Jangan lupa toskan dulu minyaknya sebelum dimakan.Makan panas2 mmg best woo.Pekena pulak dgn Nescafe panas.Wow!! Aroma cempedak ni mmg world.Jiran sebelah pun bleh kuar tanya dok masak apa.he he

    open-uri20151010-29872-mbiifg
  5. Apalagi.Jomlah try.Dah kebetulan skang ni musim cempedak he he.

Komen