Resepi Kek Aiskrim Vanila

 Dihantar Oleh Pada 11 April, 2009
Kategori: 
Masa penyediaan: 
Hidangan: Birthday Kek
Description

Cara buat aiskrim vanila sendiri...

Share:
Bahan-bahan
  • ** Cara untuk buat kek span adalah sama dengan cara kek span aiskrim strawberry yer :)
  • BAHAN2 AIS KRIM VANILA
  • Bahan A
  • 4 Biji Telur (gred AA)
  • 80 gm Gula Kastor
  • 3 Sudu Teh Vanila
  • 200 gm Whiping Cream
  • Bahan B
  • 375 gm Fresh Cream
Cara-cara
  1. Terlebih dahulu sediakan kek dan belah kek kepada 3 atau 2 lapis. Saya buat deko ni untuk 3 lapis kek dan 2 lapis ais krim.

    open-uri20151010-29872-1bg20xv
  2. Bahan A di masak secara double boil sehingga sebati dan gula cair kemudian sejukkan.

  3. Bahan B dipukul sehigga kental, seperti nak buat toping kek, jangan terlalu kasar nanti banyak ruang udara.

  4. Campurkan bahan A tadi kedalam bahan b dengan menggunakan wisk, kacau perlahan-lahan. bahagi ais krim kepada 2 bahagian sama banyak.

  5. Letakkan kek lapisan paling bawah dalam loyang sepadan atau gunakan plastik roll. macam saya buat ni.

    open-uri20151010-29872-1ykcii1
  6. Kemudian ratakan aiskrim di atas kek tersbut.

    open-uri20151010-29872-1ky2umy
  7. Lapiskan dengan kek lapisan kedua dan kemudian ais krim. dan atas sekali lapisan kek yang terakhir. bermakna 3 lapisan kek dan 2 lapisan ais krim.

    open-uri20151010-29872-1aq7nuj
  8. Setelah siap balut dengan plastik wrap dan masukkan dalam peti beku minima 3 jam. Buka plastik roll dan ini lah rupa nya setelah dikeluarkan dari peti sejuk.

    open-uri20151010-29872-9sexka
  9. N then boleh lah di topingkan dengan menggunakan fresh cream lebih kurang 1 setengah cawan.

    open-uri20151010-29872-1i4pns9
  10. Mahap yer saya tak leh nak potong kek ni untuk tunjuk bahagian dalam sebab kek kastemer.. hehe.. :)

Tags 
  •   kek