Resepi Nasi Ayam Mudah

 Dihantar Oleh Pada 20 May, 2007
Kategori: 
Masakan: 
Masa penyediaan: 
Hidangan: 6 org mkn kot..
Description

resipi nasi ayam plg simple!!

Share:
Bahan-bahan
  • Resipi yang sama,tp sy try utk susun balik, memudahkan cara nk masak nasi ayam... - seekor ayam belah 4, bersihkan..
  • 1) sediakan satu periuk besar, masukkan air..agak2 cukup untuk masak nasi n buat sup...
  • -Masukkan ayam, halia seketul yg diketuk, bawang putih 6-7 ulas yg ditumbuk kasars, bawang besar potong wedges, garam dan satu pokok daun sup@ saderi..
  • -Rebus ayam td,agak agak dah masak, tos ayam dan asingkan..
  • 2) kita masak nasi dulu,basuh beras,msk dlm rice cooker, masukkan air rebusan ayam td agak2 cukup utk nasi
  • -Dalam kuali, panaskan marjerin, tumis 2 bj bawang merah yg dimayang, sedikit halia, bila dh wangi,msk dlm rice cooker
  • -Jgn lupa, msk daun pandan yg disimpul, serbuk kunyit skiiiiit jer..on jer rice cooker..nasi pn siap.
  • 3) lebihan air rebusan ayam td, msk kiub ayam ,, sup bunjut, perasakan dgn garam..ok,sup pn dh siap..nk hidang nt,tabur daun sup n bwg grg dlm sup..
  • 4) ok,skang kita perap ayam.. 4 sd besar sos cili + 3 sd besar kicap lemak manis + ulas bwg putih yg ditumbuk + gula + garam.. Campur semua bahan ni..perapkan ayam td,make sure guna penyepit ms perap ayam sbb kita nk guna lebihan sos kicap ni..
  • -Sy lebih suka aym manis sdkit,tp terpulang pada citarasa kwn2 yer..
  • -Perap dlm 30 mnt..kemudian goreng aym tadi..klau tlebih gula,aym akan sedikit hitam..
  • -Ok,dah settle bab ayam, nasi n sup..
  • 5) utk sambal cili, blend 1 bj tomato, 2 bj cili merah besar, 3 bj cili api merah, bwg putih seulas..blend dgn cuka,tp jgn bnyk sgt,agak2 blh blend jer..
  • Perasakan sambal ikut citarasa anda..nk manis ke,nk masin ke..
  • 6) sos kicap plk kita tapis baki perapan ayam td,dah pun siap...
  • Ada orang suka masak lagi sos kicap ni n campur sedikit kuah sup,tpulang pd anda lagi..
Cara-cara
  1. Dah masuk skali bahan2 n cara2, spya senang nk faham..

  2. bleh makan ngan timun, salad dan tomato hiris. senang je kan.. rasa pun lain dari yang lain.. try la klau x pecaya

Resipi Anda Boleh LikeLihat Semua